Preotii druizilor celti nu si-au scris povestile despre zei si zeite. Cu alte cuvinte, nu exista marturii scrise despre povestile lor.

Ele au fost transmise, la fel ca si cunostintele lor, prin traditia orala. Tot ce cunoastem despre zeii lor provine din astfel de surse,

si astfel sunt limitate.

Romanii din primul secol au inregistrat miturile celtilor si apoi, mai tarziu, dupa introducerea crestinismului in Insulele Britanice,

calugarii irlandezi din secolul VI si scriitorii galezi de mai tarziu au transcris aceste traditii orale.

Zeii si mitologia celtilor sunt foarte importante pentru cultura, traditia si istoria popoarelor de astazi.

Iata unii dintre cei mai importanti zei si zeite si functiile lor in mitologia celtilor.

 

ALATOR

Zeul celtilor, Alator era asociat cu Marte, zeul roman al razboiului. Numele sau insemna “cel care hraneste poporul”.

ALBIORIX

Zeul celtilor, Albiorix era asociat cu Marte ca Mars Albiorix “regele lumii”.

BELENUS

Belenus era un zeu celt al vindecariivenerat din Italia pana in Britania. Venerarea lui Belenus era legata de aspectul vindecarii al zeului Apollo. Etimologia lui Beltaine poate fi conectata de Belenus. Belenus mai apare scris si ca: Bel, Belenos, Belinos, Belinu, Bellinus, si Belus.

BORVO

Borvo (Bormanus, Bormo) era un zeu galic al izvoarelor vindecatoare pe care romanii le asociau cu zeul Apollo. Este descris cu scut si coif.

BRES

Bres era un zeu celt al fertilitatii, fiul printului Elatha si al zeitei Eriu. El s-a casatorit cu zeita Brigid. Bres era un conducator tiranic ceea ce i-a adus sfarsitul. In schimbul vietii sale, Bres a invatat agricultura si a facut Irlanda fertila.

BRIGANTIA

Brigantia era zeita legata de rauri si cultul apelor, echivalenta zeitei Minerva la romani.

BRIGIT

Brigit este zeita celta a focului, vindecarii, fertilitatii, poeziei, vitelor si patroana a fierarilor. Este deasemenea cunoscuta si ca Brighid sau Brigantia, iar in crestinism este cunoscuta ca Sfanta Brigit sau Brigid. Este comparata cu zeita romana Minerva sau Vesta.

CERIDWEN

Ceridwen este zeita celta a schimbarii formelor si a inspiratiei poetice. Ea tine un cazan al intelepciunii. Este mama lui Taliesin.

CERNUNNOS, ZEUL PADURII

Cernunnos este un zeu cu coarne asociat cu fertilitatea, natura, frunctele si granele. Deasemenea ea este asociata cu lumea de apoi, bogatia si in special cu animalele cu coarne precum taurul, cerbul si un sarpe cu cap de berbec. Cernunnos este nascut la solstitiul de iarna si moare la solstitiul de vara. Julius Caesar l-a asociat pe Cernunnos cu zeul roman al lumii de dincolo Dis Pater.  

EPONA

Epona este o zeita celta a fertilitatii. Ea este asociata cu caii si boii ce insoteau sufletele in calatoria lor spre lumea de apoi. Aceasta zeita, unica in panteonul celtic, a fost singura adoptata de romani. Ei i s-a inchinat un templu chiar in Roma.

ESUS

Esus (Hesus) era un zeu galic legat de Mercur si Marte cu ritualuri si sacrificii umane. Probabil taietor de lemne, el era numit alaturi de Taranis si Teutates.

LATOBIUS

Latobius era un zeu celt adorat in Austria. Acesta era un zeu al muntilor si cerului egal cu zeul Marte si Jupiter la romani.

LENUS

Lenus era un zeu galic al vindecarii asociat cateodata cu zeul celt Iovantucarus si romanul Marte.

LUGH

Lugh este un zeul al mestesugurilor sau o zeitate solara, numit si Lamfhada. Ca lider al Tuatha De Danann, Lugh i-a invins pe Fomorieni in A Doua Batalie de la Magh.

MAPONUS

Maponus era un zeu celtic al muzicii si poeziei in Britania si Franta, cateodata asociat cu Apollo.

MEDB

Medb (sau Meadhbh, Méadhbh, Maeve, Maev, Meave, si Maive), zeita in Connacht si Leinster. A avut multi soti si figureaza in Tain Bo Cuailgne (Cattle Raid of Cooley). Este posibil sa fi fost o zeita-mama sau poate chiar un personaj istoric.

MORRIGAN, ZEITA RAZBOIULUI

Morrigan este o zeita celta a razboiului ce zbura deasupra campului de lupta in forma de cioara sau corb. A fost asociata sau echivalata cu Medh. Badb, Macha, si Nemain. Este posibil sa fi fost aspecte ale ei sau ea putea fi parte dintr-o trinitate a zeitelor razboinice, alaturi de Badb si Macha. Eroul Cu Chulainn a respins-o pentru ca nu a putut-o recunoaste. Cand a murit, Morrigan a stat pe umarul lui in chip de cioara.  

NEHALENNIA

Nehalennia era o zeita celta a navigatorilor, fertilitatii si abundentei.

NEMAUSICAE

Nemausicae era o zeita-mama a fertilitatii si vindecarii

NERTHUS

Nerthus era o zeita germanica a feritilitatii mentionata de Tacitus in Germania.

NUADA, ZEUL VINDECARII LA CELTI

Nuada (Nudd sau Ludd) este zeul celt al vindecarii. Dar el are si alte aspecte. Detinea o sabie invincibila ce putea taia inamicii in doua. Si-a pierdut mana in batalie ceea ce insemna ca nu mai putea conduce ca rege pana cand fratele sau i-a facut o mana din argint. A fost ucis de zeul mortii Balor.

SAITADA

Saitada era zeita celta a suferintei.