Imperiul Dian - China - Yunnan

Imperiul Dian - China - Yunnan
Ruinele unui imperiu disparut au fost descoperite sub un lac din China
Imperiul Dian - China - Yunnan


Arheologii chinezi afirma ca au descoperit capitala unui imperiu care a disparut sub ape acum doua milenii.

 In urma unui cutremur, un intreg oras s-a scufundat sub ape
S-au facut diverse descoperiri ale unor ziduri ce au apartinut unor vechi orase, locuinte si drumuri pavate ce acopera mai multi kilometri patrati in lacul Fuxian din sud-vestul Chinei. Se spune ca ruinele ar fi ceea ce a mai ramas din centrul administrativ din Dian Kingdom.

Conform celor spuse de Yu Xizian, de la Universitatea din Beijing, orasul a fost asezat intr-o vale care s-a scufundat in urma unui puternic cutremur. Valea a alunecat sub ape, probabil inecindu-i pe locuitori, a spus el.

Un localnic a descoperit in apele lacului un zid misterios
Orasul a fost uitat pentru aproape 1900 de ani, pina cind un localnic a afirmat ca a observat prezenta unui zid pe fundul apelor putin adinci ale lacului.

Arheologii au studiat asezarea cu ajutorul unui submarin de cercetare in vara trecuta si au confirmat autencitatea descoperirilor prin sistemul de datare cu carbon a vaselor de ceramica gasite in lac. Lucrarile de excavare au fost facute sub grija guvernului chinez. Experitii au comparat dezastrul care s-a petrecut aici cu cel care a distrus Pompeiul, cind intreg orasul a fost distrus in urma unei eruptii vulcanice.



A existat o perioada a marilor catastrofe care au zguduit intreaga lume

Profesorul Yu a spus: Scufundarea acestui oras s-a petrecut la numai 30 de ani dupa Pompei. Toate aceste catastrofe teribile s-au petrecut in jurul aceleiasi perioade. Cind cutremurul a lovit in Dian, probabil s-a creat panica si multi oameni au incercat sa fuga din calea dezastrului.

Ies la iveala sculpturi si simboluri religioase

Mai multe ziduri prezentau vechi sculpturi, inclusiv doi serpi rasuciti – un vechi simbol religios. Profesorul Yu a spus: Viata zilnica a orasului era marcata de violenta. Aici se faceau in timpul ceremoniilor multe sacrificii umane.

El spune ca populatia Dian venera anumite divinitati: Ne putem imagina ca atunci cind s-a produs cutremurul si ei s-au scufundat sub ape, a fost o cruda ironie a sortii pentru toti sa vada cum sint ucisi de divinitatile in care credeau. Cind mureau probabil isi imaginau ca este sfirsitul lumii.

Studiile realizate cu sonarul au dus la obtinerea hartii orasului
Orasul avea aproximativ 2 km lungime si 1 km latime, conform studiilor de suprafata efectuate cu ajutorul sonarului. Se spune ca strada principala era perfect aliniata nord-sud si din ea se desprindeau, in unghi drept, strazi mai mici.

Asezarea era construita din grupuri de opt case, care se presupune ca formau districte diferite. Districtul saracilor statea in apropierea zidurilor pe care trebuiau sa le apere.



Zidurile constructiilor erau facute din pietre netede

In interiorul districtelor zidurile caselor erau facute din pietre mari, care s-au conservat foarte bine. Zidurile erau construite din pietre cu suprafete netede. Nici o locuinta nu avea acoperis si majoritatea zidurilor s-au prabusit.

Teritoriul Imperiului Dian este actuala provincie Yunnan

Prima harta a asezarii a fost facuta de un localnic pasionat de legendele orasului. El a gasit asezarea, la 60 de km de Kunming.
Imperiul Dian se spune ca acoperea aproximativ acelasi teritoriu ca al actualei provincii Yunnan. Se stiu putine lucruri din acea perioada si istoricii au facut multe speculatii legate de aceasta zona si capitala ei.

Expertii fac diverse supozitii

Profesorul Yu a spus: Toti expertii chinezi sint de parere ca orasul s-a scufundat instantaneu si n-au fost supravietuitori.
Nu exista informatii cunoscute din acea perioada si cred ca orasul era capitala imperiului Dian.



 Cristina Matache