Sferele de piatra din Costa Rica

Sferele de piatra din Costa Rica
Sferele de piatra din Costa Rica





Una dintre cele mai stranii descoperiri arheologice a fost facuta in delta Diquis din Costa Rica, la inceputul secolului trecut. In acest loc o companie de fructe lucra la plantarea unei imense plantatii de bananieri si lucratorii care se ocupau cu defrisatul padurii au descoperit numeroase pietre sferice. Sferele erau perfect rotunde, aveau intre citiva centimetri pina la aproape doi metri diametru si erau confectionate dintr-o roca vulcanica dura – granodiorit. Misterioasele roci au fost taiate, slefuite si aranjate. In numar de peste 300 de bucati, cele mai mari cintareau mai multe tone. In zilele noastre ele decoreaza cladirile oficiale, spitalele si scolile din zona. Pot fi intilnite, de asemenea, in muzee si sint elemente care infrumuseteaza casele si gradinile celor bogati.


Costa Rica devine o prezenta unica in lume


Columb a vizitat Costa Rica in 1502 in cea de-a patra calatorie spre pamintul cel nou. Inaintea lui aceasta zona nu a mai fost mentionata in cronici istorice. Nu exista monumente precolumbiene ca cele de la Tikal si Copan si nu se gasesc ruine care sa ateste existenta unor vechi orase. Referitor la aceste ciudate sfere s-a spus ca astfel Costa Rica devine o prezenta unica in lume.


Sferele au fost fost mutate din locurile lor initiale


Mingile uriase din Costa Rica au surprins chiar de la descoperirea lor. Cautatorii de comori au distrus multe dintre aceste minunatii cu ajutorul dinamitei. Datorita activitatilor agricole, multe sfere au crapat si chiar s-au spart.


Plantatorii de bananieri le-au multat dintr-un loc in altul si, in prezent, numai sase din aceste obiecte sint cunoscute ca fiind in vechile locatii. Unele sfere au fost rearanjate in virful dealurilor si muntilor, ca si pe insulele aflate la multi kilometri distanta de coasta.


Roca provine din cariera de la Talamanca


Provenienta acestor ciudate sfere este cunoscuta. Cariera din care s-a extras roca se afla in muntii Talamanca. Ceea ce este interesant, este faptul ca nu s-au descoperit nicaieri sfere nefinisate.


Specialistii sustin ca amplasarea sferelor s-a facut dupa criterii astronomice


In anii ‘40, Lothrap a studiat aceste roci sferice. El a sugerat in lucrarile lui ca aceste ciudate granite au fost amplasate in locuri ce semnifica un aliniament astronomic. Nu vom sti niciodata daca teoria acestui domn este adevarata deoarece, cu mici exceptii, sferele au fost deplasate din locurile lor.


Exista voci care afirma ca multe din aceste ciudatenii sint naturale


De fiecare data cind sint descoperite asemenea ciudatenii, care nu se incadreaza in peisajul general, se gasesc destui oameni de stiinta care sa afirme ca acestea sint naturale.


Neobisnuita piramida japoneza descoperita sub ape a fost, de asemenea, presupusa a fi naturala.


Nu se stie cum s-au format: unele se presupune ca au fost expulzate prin activitatea vulcanica, altele ca prin activitatea glaciara au fost impinse si zdrobite de ghetari. Unele i-au terorizat pe bastinasi, deoarece acestia credeau ca sferele sint un simbol de putere caruia trebuiau sa i se inchine.


Misterioasele sfere au fost facute de mina omului


Ce implicatii are faptul ca aceste sfere reprezinta o ancestrala dovada de putere? S-a stabilit de catre cercetatori ca ar fi putut exista lumi preistorice evoluate, descendenti ai vechii civilizatii atlante.


Stravechii monoliti, piramidele, cercurile de piatra si statuile imense nu sint doar opere de arta sau de arhitectura. Ele aveau un rol important. Distributia puterii si undele radio sint cheia intelegerii civilizatiei piramidelor.


Pentru receptia energiei cosmice este esential sa existe o roca (cristalina).


Functionind ca un diapazon, roca vibra ca un releu pe frecventa radio dorita.


Sferele din Costa Rica sint exact ceea ce era nevoie intr-o regiune slab populata, pentru a largi posibilitatile de comunicare si incarcare cu energie a vechilor astronauti.


Sferele si piramidele aveau rolul de antene


Piramidele erau construite dupa aliniamente si caroiaje cu semnificatie astronomica care se presupune ca ii ajuta pe astronauti sa-si incarce cu energie navele. Vechile pietre circulare descoperite aveau, de asemenea, trasate pe ele acelasi caroiaj. Constructorii americani au preferat sa-si inalte lucrarile in jurul colinelor, creind astfel complexe importante, ca cel de la Cahokia.


In Africa, locuitorii din Zimbabwe au construit, de asemenea, in jurul unei roci centrale un complex. Sferele din Costa Rica s-ar putea incadra in acelasi model daca ne gindim la amplasamentele lor initiale si semnificatia lor.


In Vera Cruz au fost descoperite, izolate in jungla, departe de orice cariera de piatra, imense capete sferice ce cintareau mai multe tone.


Este posibil ca sferele din Costa Rica, la fel ca si capetele de la Olmec, sa fi fost contruite pentru acelasi scop: de releu pentru undele radio.


Imposibil de realizat azi, construirea sferelor era o banalitate pentru stramosi


Sculptorii in piatra moderni afirma ca este foarte dificil chiar si acum, utilizind tehnicile moderne, sa realizezi sfere perfecte de 60 de cm. Dar ceea ce pentru stravechea civilizatie parea o joaca de copii, pentru noi realizarea sferelor de 2-4 m in diametru necesita o tehnica pe care nu o cunoastem astazi.


Pentru cei care se mai intreaba care este rolul sferelor din Costa Rica, explicatia ca acestea ar fi antene pentru energia transmisa din spatiu poate ii va multumi, dar cercetatorii inca mai studiaza fenomenul.


Cristina Matache